پنج تمرین موثر در رابطه با گفت و گو با خود در جهت پشت سر گذاشتن شکست ها
5 تمرین موثر در رابطه با گفت و گو با خود در جهت پشت سر گذاشتن شکست ها
همه ی ما شکست میخوریم ، ولی به خوبی نمی توانیم از پس آن برآییم ، برای پشت سر گذاشتن شکست ها راه های زیادی هست، تفاوت بین شکستی که منجر به خودشناسی بیشتر میشود و شکستی که موجب فلج شدن شما میشود ریشه در داستان هایی دارد که درباره ی آن چه که اتفاق افتاده به خودمان میگوییم .
” احمق ، چطور تونستی اینقدر احمق باشی ؟ ” این شکل از حرف زدن برای همه ما آشنا است ، و برای خیلی از ما این شکل از گفت و گوی منفی با خود پاسخ همیشگی ما نسبت به شکست است و این فاجعه است .
این چیزی نیست که بخواهیم بگوییم که بعضی از شکست ها آسان هستند و به راحتی میشود با آن ها مقابله کرد ، با این حال وقتی که مکالمات منفی با خود داریم ، درد طبیعی که در هنگام شکست حس میکنیم تشدید خواهد شد ، طول دادن و اغراق کردن در نکات منفی یک شکست به این صورت است که همه چیز را به صورت سرزنش کردن و ویژگی های شخصیتی ثابت بروز میدهیم . ( من احمق هستم ، من در روابط با دیگران خوب نیستم و …. ) .
مشکل این خصوصیات این است که آن ها ذاتا فلج کننده هستند و به ما اعلام میکنند که ما تمام اوقات احمق هستیم و به عنوان مثال الان و برای همیشه رابطمان با پول نیز خوب نخواهد بود ، در عوض ، مکالمات مثبت با خود به ما این اجازه را میدهد که شکست ها را ارزیابی کنیم و از آن ها بگذریم و اگر چه دردناک است ولی با آن ها همچون فرصت های رشد برخورد میکنیم .
اهمیت مکالمه ی مثبت با خود ، در تحقیقات همه ی زمینه ها نشان داده شده است ، به عنوان مثال ، محققان در زمینه ی ورزشکاران مقاومتی فهمیده اند که مکالمه ی مثبت و انگیزشی با خود بطور چشمگیری عملکرد دوچرخه سوارانی که تا نقطه ی خستگی پیش میرفتند ( حسی که با شکست مرتبط میدانیم ) را تقویت میکند ، اگرچه بسیاری از ما ورزشکاران مقاومتی نیستیم ، اما معمولا با نا امیدی مقابله میکنیم .
مکالمات مثبت با خود به ما کمک میکند که ادامه بدهیم یا وقتی که سقوط کردیم دوباره خودمان را بالا بکشیم و دوباره شروع کنیم .
اکنون میخواهم به یک مورد عملکرد فکری دیگر اشاره کنم که در مطالعه دانشجویان نشان داده شده است : شکست و دلداری به خود .
محققان دریافته اند که دانشجویانی که به شکل آرام تری با خود صحبت میکنند ، آگاه تر هستند که شکست قسمتی معمول از تجربه زندگی انسان است و نسبت به احساسات منفی خود ذهنیت بیشتری دارند ، آن ها تواناتر هستند که تجربه ی حاصل از شکست را مانند شانسی در نظر بگیرند که از طریق آن بتوانند بیشتر یاد بگیرند و رشد کنند ، به جای آن که ترس حاصل از عملکرد منفی که ارزش آن ها را زیر سوال میبرد ، وجودشان را فرا بگیرد .
این انعطاف پذیری موجب میشود که دست آورد های آکادمی بیشتری را به دست آورند ، چون این دانشجویان ، شکست را مانند یک رفراندوم در نظر نمیگیرند و نسبت به همکلاسی های ضعیف تر خود که همواره از خود انتقاد میکنند ، در دوره های درسی خود متعهد تر هستند .
یادآوری : هیچ سودی در آسیب نسبت به خودت وجود ندارد ، بد صحبت کردن با خودتان موجب عملکرد بهتر شما نمیشود .
پس اگر این نکات ضرورت دارد ، در هنگام شکست ها چگونه باید با خودمان صحبت کنیم ؟
اکنون به چند تمرین در رابطه با مکالمه با خودتان اشاره میکنم که موجب پشت سر گذاشتن شکست ها و عبور از آن ها می شود :
1. جملات تاکیدی در رابطه با شکست داشته باشید
بله ، مانترا ها ( کلماتی که با آهنگ خاصی مدام تکرار می شوند) و کلمات تاکیدی شاید کمی عجیب به نظر برسند ، ولی وقتی که احساس فشار میکنید ، مجموعه و ماهیت تکرار شونده جملات تاکیدی راه بسیار خوبی برای مقابله با جملات منفی تکرار شونده در ذهن است . چیز ساده ای مانند تمرین ذهنی جملات و عبارات مثل : من از طریق چالش های زندگی ، درس می آموزم ، من بوسیله ی این چالش ها قوی تر میشوم ، نابرده رنج گنج میسر نمی شود ، و از این قبیل عبارات برای شما کارساز خواهد بود .
یا میتوانید عبارت مخصوص به خودتان را بسازید تا به مرور زمان الگو های ذهنی منفی شما را از بین ببرد .
2. مکالمه های مثبت و تغییر شکل یافته را با دوستتان نیز تمرین کنید
مکالمه های منفی با خود معمولا پر از عبارات اغراق آمیزی مثل ” من همیشه ….” ، ” من هرگز ….” می باشد ، با یکی از دوستان قابل اعتمادت قدم بزن و یا او را به نوشیدن چای دعوت کن و از آن ها درخواست کنید که به شما کمک کند و از شما سوالات خنثی بپرسد ، مثل : این واقعا حقیقت دارد ؟ این گاهی درست است و گاهی نیست ؟ در ادامه سوالات بیشتری را بپرسد مثل : چه چیزی در این مورد صدق نمیکند ؟ این تمرین باعث میشود که به شما کمک بیشتری شود ، با کمک یک دوست صبور ، میتوانید به مضر بودن صحبت های منفی بیشتر پی ببرید .
و در انتها باید بتوانید که این چنین سوال کردن از خود را نیز بعدا به تنهایی اجرا کنید.
3. پنج سوال را در شرایط خاص خود استفاده کنید
اگر مکالمات منفی با خود شامل چرخش داستان های منفی در مورد خودتان است ، سعی کنید تا خودتان را از آن دور نگهدارید و در عین حال از طریق بکار بردن سوالات خنثی مثل : چه کسی ، کجا ، چی ، چرا و چه موقع اطلاعات بیشتری بدست آورید و ذهنیت روشن تری از موقعیتتان حاصل کنید .
لحظه ای صبر کنید و داستان این که چه اتفاقی افتاده است و در چه وضعیتی هستید را برای خودتان بگویید .
4. به جای نسبت دادن صفات بد به خود ، به فعالیت هایی که میتوانید انجام دهید فکر کنید
هنگامی که ارزیابی کردید ، درباره ی قدم بعدی در جهت فعالیتی برای آینده فکر کنید . چه اتفاقی افتاده است ، چه کارهایی موجب شد که اکنون وضعیت چنین است و حالا چکار میخواهید بکنید ؟ این کار موجب میشود که مسئولیت این داستان را بر عهده بگیرید و تضمین میکند که حس خود کارآمدی بیشتری داشته باشید به جای آن که فردی منفعل در برابر مکالمات شرم آور و منفی باشید .
5. درباره فجایعی که در ذهن خود دارید از خود سوال بپرسید
اگر نمیتوانید آن صدای زننده ی کوچک را خاموش کنید ، چرا برای لحظه ای بوسیله ی سوال پرسیدن آن را رها نمیکنید ؟ سوالاتی این چنین : بدترین اتفاقی که میتواند بیوفتد چیست ؟ و در ادامه ی آن سوالات دیگر بپرسید مثل : بعد از آن اتفاق چه خواهم کرد ؟
برای مثال در پاسخ به اولین سوال ، ممکن است بگویید که رئیسم دیگر به من اعتماد نخواهد کرد سپس شما میتوانید با این استراتژی پیش بروید : معذرت خواهی خواهم کرد و سخت کار خواهم کرد تا دوباره به من اعتماد کند .
تمرین و تکنیک های خاص مکالمه با خود در جهت پشت سر گذاشتن شکست ها ، قسمت مهمی از ابزار های لازم برای رسیدن به اهداف زندگی است ، زندگی ما از داستان هایی ساخته شده است که همواره برای خودمان تعریف میکنیم ، از طریق مکالمات مثبت با خود در هنگام شکست ها ، عاملان داستان زندگی خود میشویم و به همین سبب از مشکلات به سمت راه حل های سازنده حرکت میکنیم .
منبع : success.com
دیدگاهتان را بنویسید